BME | VBK | Telefonkönyv | HU | EN

Alternatív édesítőszerek előállításának vizsgálata 1.

 

Témavezető neve: Dr. Németh Áron

Konzulensek: Eszterbauer Edina

Témavezető szervezeti egysége: ABÉT

Témavezető kutatócsoportja: F-Labor

Téma típusa: Szakdolgozat, Diplomamunka, Egyéni feladat

Érvényesség: 2025

Téma rövid leírása: A humán társadalom szénhidrát fogyasztása és ezen belül a cukor felhasználás jelentős figyelmet kap, különösen a cukorbetegség, de az egészséges életmód okán is. Az alternatív cukorforrásokkal szemben különböző igények merülnek fel (ne szívódjon fel, v. gyorsan vigyen be energiát, hogyan hat a vércukorszintre stb.). Vannak olyan növények, amelyeket ősidők óta használnak egyes kultúrákban, de ipari cukorkinyerés eddig nem volt jellemző az olcsó, könnyen elérhető kristálycukor miatt. A magyar cukoripar válsága azonban előtérbe helyezi ezen lehetőségeket, így a jelöltnek is növényi (stevia) alapanyagok édesítőszer tartalmának vizsgálatával és a kinyerési lehetőségekkel kell foglalkoznia, illetve ezek enzimes egymásba alakításával is lehet fejlesztést eszközölnie.